Andere Portugees-sprekende landen > Kaap-Verdië, Angola, Mozambique en Portugal.

De dagen van de Portugese Tua-vallei lijken geteld

Honderden hectares landbouwgrond, een rivier die tot ver over de grenzen beroemd is vanwege zijn watersportmogelijkheden en een van de oudste Europese spoorlijnen verdwijnen binnenkort onder water. Het Tua-stuwmeer zal de Alto Douro, waar in het terraslandschap de druiven voor de port groeien en dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, voorgoed veranderen.

De elektriciteit die straks wordt geproduceerd door de waterkrachtcentrale bij de Tua-stuwdam is goed voor 0,1 procent van het nationale stroomverbruik en 0,5 procent van de totale productie. De dam is de eerste van zeven die worden gebouwd om Portugals energievoorziening klimaatneutraal te maken. Alto Douro Foto van Aires Almeida op Flickr.

De constructie is aan de bevolking verkocht als een banenmotor voor een arm gebied in het binnenland, dat wordt geplaagd door een vergrijzende bevolking, de geïsoleerde ligging en (e)migratie. Maar als de bouwvakkers vertrokken zijn, is het enige wat overblijft een grote watervlakte. Er kan niet meer geboerd worden; de toeristische ontwikkeling is ingeperkt. En een bijzonder ecosysteem gaat voor altijd verloren.

Nog steeds zijn er protestgroepen die wanhopig proberen het vullen van het reservoir achter de dam te voorkomen. Er is een petitie die naar Unesco wordt gestuurd – de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur die enkele jaren geleden groen licht gaf voor het project.

De Alto Douro is de oudste afgebakende wijnregio ter wereld – ze bestaat al sinds 1765. Maar het is ook een geliefd gebied bij beoefenaars van bergsporten. En een treinrit op de bijna 134 kilometer lange spoorlijn waarvan het eerste deel werd geopend in 1887 was een avontuurlangs duizelingwekkende afgronden met in de diepte de glinstering van een slingerende rivier.

Bron: ii.nl