Andere Portugees-sprekende landen > Kaap-Verdië, Angola, Mozambique en Portugal.

Fado in de Meervaart

Cristina Branco verrijkt haar muziek – en daarmee de fado – met invloeden uit de jazz en wereldmuziek. Op haar nieuwe album ‘Alegria’ brengt ze een oprecht portret dat zowel rauw als gevoelig is, bestaande uit twaalf verhalen van anonieme mensen.

Op 21 maart treedt ze op in de Meervaart in Amsterdam.

Bij fado denkt men aan melancholie, verdriet en het noodlot, zelden aan vreugde. Cristina Branco laat zien dat vreugde en fado heel goed samen gaan. Vreugde en melancholie zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met ‘Alegria’ brengt Cristina twaalf verhalen over mensen die je voorbij ziet gaan op straat, de mensen om de hoek, waar dan ook in het land waar we leven of aan de andere kant van de oceaan. Degenen die zich door de dagen heen worstelen in hun thuisland of op een plek die ze geen thuis kunnen noemen. Elk stuk is een weerspiegeling van ieder van ons.

In Portugal is het album ‘Alegria’ waanzinnig goed ontvangen. De Portugezen roemen haar om het vastleggen van het Portugal van nu. ‘Alegria’ bevat niet alleen mooie liedjes, Cristina wil er een boodschap mee geven aan haar volk. Zang: Cristina Branco, piano: Ricardo Dias, Portugese gitaar: Bernardo Couto, contrabas: Bernardo Moreira.

Fadozangeres Daisy Correia en haar band treden op 31 mei op in de Meervaart met ‘Meu abraço’ (mijn omhelzing). Voor de voorstelling geeft Daisy een workshop fado zingen, en je kunt je ook opgeven voor een diner.