Reistips > Waar moet je heen als je naar Brazilië gaat? Waar niet? Waar moet je op letten?

Wat is er zo leuk aan Rio?

Als ik naar Brazilië ga, ga ik het liefst naar Rio de Janeiro. Hoe vaker ik er kom, hoe meer mensen ik ken, en hoe leuker het is om wéér naar Rio te gaan. Maar wat is leuk aan Rio als je er geen mensen kent? Genoeg! Ik noem een paar van mijn favoriete plekken.

Jardim Botânico, de botanische tuin. Heerlijk rustig, dat wil zeggen: er zijn wel veel bezoekers, maar er rijden geen auto’s en er is geen lawaai. Lekker wandelen in het bos, langs de watertjes, in een paar kassen. En wat drinken bij één van de tentjes, waarvan de bediening niets anders dan Portugees spreekt.

Arpoador. Een rots tussen de populaire stranden Ipanema en Copacabana. Wandel omhoog en bekijk het strandleven van boven. En kijk ook eens landinwaarts, want dat doe je niet als je op het strand bent. Ook Arpoador is, ondanks dat je er veel mensen tegen komt, een rustpunt in de stadse drukte.

Feira Hippie. Een paar straten achter het strand van Ipanema vindt elke zondag de hippiemarkt, Feira Hippie, plaats. Veel markt en weinig hippie, vind ik. Wel veel handgemaakte kunstachtige dingen. T-shirts, zeepjes, schilderijen, muziekinstrumenten, koelkastmagneetjes en lekkere hapjes uit Bahia. De markt is erg op toeristen gericht, maar ik vind de prijzen redelijk en de sfeer gezellig.

Feira São Cristóvão. Nog een markt, maar wel van een heel ander soort. Het is een semi-overdekte markt waar vooral spullen uit het noordoosten van Brazilië worden verkocht. De markt wordt dan ook wel feira nordestino genoemd. Je vindt er berimbaus, kleurige poppen, houtsnijwerk en prachtige mini-kleifiguurtjes. Er zijn ook veel eettentjes (tapiocapannekoekjes, kaas uit de oven, veel vlees) en in de weekenden is er live forrómuziek, waarop volop wordt gedanst. Er komen niet zoveel toeristen, maar meer Braziliaanse families die een middagje uit gaan. São Cristóvão Feira São Cristóvão. Foto van Luisa Leite op Flickr.